Izazivam te – knjiški tag | Jana

Ćaos!

Odavno nisam radila nijedan tag pa sam pronašla ovaj koji je započeo blog Bookfandom1001. Pitanja su vrlo interesantna, a kako sam ja odgovorila na njih možete pročitati u nastavku teksta!

PRAVILA:

Ο Moraš da budeš iskren/a!

Ο Ne možeš da ne odgovoriš na pitanje!

Ο Moraš da taguješ bar još četvoro ljudi!

Koja knjiga je najduže na tvojoj polici nepročitana?

Nisam sasvim sigurna, da budem iskrena. Verovatno ih ima više nego što bih volela da priznam, ali znam da je Sva svetlost koju ne vidimo Entonija Dora na polici već više od dve godine. Razlog nije to što ne želim da je pročitam, već se plašim velikog broja njenih stranica, što je vrlo glupo, jer sam čitala i duže knjige.

Koju knjigu sada čitaš, koja je poslednja knjiga koju si pročitao/la i koju knjigu ćeš čitati sledeću?

Čitam Zločin i kaznu Fjodora Dostojevskog zbog toga što je školska lektira. Zaista mi se dopada, ali je vrlo sporo čitam, zato što mi je vrlo depresivna i emotivno teška, pa moram da pravim pauze nakon dvadesetak pročitanih stranica. Poslednja knjiga koju sam pročitala je Francuska dadilja Bjanke Picorno, o kojoj možete da pročitate moje mišljenje ovde. Ne znam šta ću čitati sledeće, jer ne volim sebe na taj način da ograničavam, već volim da uzmem da čitam ono što mi je interesantno u trenutku kada mi se nešto čita.

Koju knjigu svi vole ali je ti mrziš?

Pedeset nijansi siva. Kao prvo, pročitala sam je prerano i baš zato u tom trenutku mi je bila u redu i svidela mi se, ali što sam starija moje mišljenje o njoj je sve negativnije. Neću ni da počinjem s temom moralnosti i ostalim stvarima vezanim za samu priču koje su aktuelne kao teme za diskusiju – ja bih da popljujem stil pisanja, slabo karakterisane likove, nedostatak napretka glavnog lika i onu glupost od unutrašnje boginje. Kad bi mi neko rekao da je knjiga prelepo napisana, mislim da bih se žestoko posvađala s tom osobom.

Koju knjigu uporno govoriš da ćeš pročitati ali verovatno nećeš?

Verovatno ostatak serijala Instrumenti smrti. Stala sam na trećoj knjizi i zaista sam htela da završim serijal, jer jednostavno ne volim da ostavljam stvari nedovršene, ali ne verujem da će se to desiti u skorije vreme. Jednostavno ne mislim da je to nešto vredno mog vremena, jer ima još mnogo knjiga koje su mi prioritet. Ali Paklene naprave mi zvuče vrlo zanimljivo i mislim da ću to pročitati uskoro .

Koju knjigu čuvaš za penziju?

Gorski vijenac P. P. Njegoša u nadi da ću konačno razumeti šta je pisac hteo da kaže. Sada baš ne volim tu knjigu.

Poslednja stranica: virneš li pozadi da saznaš kraj ili čitaš redom?

To najviše zavisi od mog raspoloženja i uzbuđenja zbog knjige. Ali u većini slučajeva pročitam bar rečenicu sa zadnje strane kako bih se pripremila za eventualni nervni slom ili plakanje. Spojleri mi ne smetaju toliko pošto i kada saznam šta se desilo na kraju uglavnom želim da znam kako i zašto, pa mi to ne smeta da čitam knjigu.

Izjave zahvalnost: traćenje papira i mastila ili zanimljiv dodatak?

Nikad ne preskačem izjave zahvalnosti i često se razočaram ako ne zvuče dobro koliko i knjiga. Omiljena izjava mi je iz Illuminae fajlova Džeja Kristofa i Ejmi Kaufman. Plakala sam od smeha dok sam je čitala, zaista je bila jedinstvena kao i njihova knjiga.

S kojim likom iz knjige bi se zamenio/la?

Uf, ovo je teško pitanje. Radnje većine knjiga koje sam do sada čitala su bile smeštene u užasnim svetovima u kojima ne bih volela da živim. Ali možda bih se zamenila s Kat iz Obožavateljke Rejnbou Rauel zbog Levija. Ili s Amerikom iz Odabrane Kire Kes zbog Maksona, palate, hrane… Moram li da nastavim? 😂

Imaš li knjigu koja te podseća na nešto u tvom životu (mesto, vreme, osobu)?

Da! Ako se ne probudim Loren Oliver me mnogo podseća na primorje, zbog toga što sam je prvi put pročitala kada sam bila u Crnoj Gori, dok me knjige o Hariju Poteru podsećaju na osnovnu školu.

Koja knjiga je bila s tobom na najviše mesta?

Ne znam, uvek imam knjigu kod sebe, ali to je uvek neka druga, jer svaki put čitam neku novu.

Lektira koju si mrzeo/la u srednjoj školi ali je ispala dobra posle dve godine?

To mi se još nije desilo, ali bih stvarno volela da se probudim prosvetljena. Šalim se – uvek ću mrzeti Pop Ćiru i pop Spiru podjednako (iako sam je čitala u osnovnoj školi).

Polovne ili nove knjige?

Navikla sam na nove knjige, ali mi polovne zaista ne smetaju. Zapravo, radije bih kupila polovnu knjigu po dobroj ceni ako je u pristojnom stanju nego novu. Ali zaista ne mogu da se odlučim, volim i jedne i druge.

Jesi li čitao/la neku knjigu Dena Brauna?

Nisam, ali želim.

Da li ti se nekada film dopao više od knjige?

Jeste! Gradovi na papiru – nisam baš bia oduševljena knjigom, ali mi se film prilično svideo. Knjiga je bila besmislena, ali film je priči dao neki oblik i emociju i smisao. Ali najbolji deo filma bio je onaj u kom je pesma iz Pokemona!

Da li si zbog neke knjige bio/la gladan/na, isključujući kuvare?

The Wrath and the Dawn je jedina knjiga zbog koje sam želela da probam svu hranu koja je u njoj bila opisana. Stvar je u tome što hrana nije bila samo spomenuta, već bogato opisana zajedno s mirisima… Gladna sam od same pomisli na to.

Čiju ćeš preporuku za čitanje knjiga uvek prihvatiti?

Nisam se nikada pokajala kada mi je mlađa sestra nešto preporučila, jer volimo iste knjige za tinejdžere. Takođe, moj drug i ja volimo vrlo slične knjige i svaka njegova preporuka mi se uvek svidela.

Blogove sam tagovala na postu na engleskom, a ako sami želite da uradite ovaj tag a niste tagovani, slobodno ga uradite bez obzira na to.

Kako biste vi odgovorili na ova pitanja?

Do sledeće objave,

Jana vam šalje pozdrave! ♥

2 thoughts on “Izazivam te – knjiški tag | Jana

Postavi komentar