Otvaranje majskog Infinity Book Boxa

Čitave nedelje sam se radovala pošti koja je trebalo da mi stigne i konačno je stigla u petak, iako nisam stigla da vam pričam o tome tada.

Ono što mi je stiglo jeste majski Infinity Book Box, koji sam dobila u novoosmišljenoj akciji u kojoj svakog meseca jedan bookstagrammer dobija aktuelni box besplatno u zamenu za recenziju i nekoliko objava na Instagram, tako da vam predlažem da se i vi obavezno priključite sledećeg meseca (pratite @infinity_book_box na Instagramu) jer je ovo zaista lepo iskustvo!

Infinity Book Box je prva knjiška kutija nastala u Srbiji i sećam se da sam bila oduševljena zbog toga što je tako nešto konačno došlo i kod nas. Ako ne znate ništa o njoj – Infinity Book Box je knjiška kutija koja je dostupna svakog meseca i svakog meseca u njoj se može naći drugačiji sadržaj. Uvek sadrži barem jednu knjigu i nekoliko stvarčica kao što su obeleživači stranica, u prošloj kutiji tu je bila majica, u nekoj od prethodnih ceger s citatom – u suštini vrlo lepe i korisne stvari.

Za majsku kutiju se ranije nije znalo ništa sem da će sadržati dve knjige, pa je iščekivanje bilo još veće. Pakovanje kutije je stvarno slatko i izgledalo je otprilike ovako (nedostaje mašna koju sam skinula jer sam morala da vidim šta se unutra nalazi):

18519131_1881234688764252_1088897581_o

Kada sam otvorila kutiju, prvo što sam ugledala bio je podmetač za miš sa citatom Nila Gejmena: „A book is a dream that you hold in your hands”. Jako je lep i sigurna sam da ću ga koristiti.

18493034_1881234778764243_1212423380_o

Zatim, ono što je neizostavni deo knjiških kutija su obeleživači stranica – u kutiji su se mogla pronaći dva – jedan plastificiran s citatom Dž. K. Rouling „We do not need magic to change the world, we carry all the power we need inside ourselves already: we have the power to imagine better” i drugi crno-beli kao oni koji se dobijaju sa Book Depositoryja za samostalno bojenje. Sigurno ćete moći da ih vidite na nekim od budućih fotografija na Instagramu.

18492920_1881234748764246_151598_n

I zatim ono što mi se najviše svidelo. Bio je to znak na kom piše „Ne uznemiravaj! ČITAM!” koji je novitet na IBB stranici i može se naručiti potpuno nezavisno od kutije. Definitivno ću ga koristiti i nadam se da će ostali ukućani obratiti pažnju na to 😂

18554586_1881234735430914_1335527387_n

U kutiji je bila i jedna svećica koja će sigurno naći namenu pošto mirišljave sveće obožavam.

I na kraju, najbitniji deo kutije je knjiga, u ovom slučaju dve. Obe je izdala izdavačka kuća Arhipelag i ni za jednu nisam čula pre, ali se već nalaze na mojoj TBR listi jer obe deluju vrlo zanimljivo.

18519151_1881234692097585_1849898540_o

Sažetak Kuće na ravnom bregu:

Sedam u jedan.
Zajednička knjiga proze sedam poznatih pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope: aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.
Boraveći u Rezidencijalnom programu za pisce Jugoistočne Evrope u Mokrinu, ovih sedam pisaca napisali su uzbudljivu knjigu o kući kao prostoru intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena, kao mestu događaja, nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih, kao izvoru osnovnog iskustva u širem prostoru sveta, kao stajnoj tački iz koje se može sagledati i razumeti sav okolni svet.
Polazeći od zajedničke teme, ovi pisci su se potom upustili u oživljavanje kuće detinjstva, kuće uspomena, nekih od stvarnih kuća iščezlih u građanskim ratovima devedesetih, i, naravno, kuće u kojoj se, jedino i neponovljivo, oblikuju prostor intime i intima prostora.
Priče sedam pisaca sasvim različitih iskustava i poetika, ličnih temperamenata i književnih stavova.

Sažetak Izgubljenog raja Sejsa Noteboma:

Novi roman velikog holandskog pisca i svetskog putnika, jednog od najvećih savremenih evropskih pisaca.
Priča o slučajnom susretu dvoje nekadašnjih ljubavnika, o Evropi i Australiji, o nedokučivom svetu australijskih Aboridžina, kao i o neobičnom Projektu Anđeo u čast velikog engleskog pesnika iz osamnaestog veka Džona Miltona i njegovog dela Izgubljeni raj.
Glavna tema romana je ljubav koja je u svim kombinacijama nemoguća i neostvariva jer se ne može izbeći sveopšti nesporazum u modernom vremenu i prostoru. Notebomovi junaci istražuju ljubav i tragaju za njom kao za velikim smislom i izazovom vlastitog života.
Izgubljeni raj je izuzetna priča o privatnim dramama našeg vremena, o nemirima koji ispunjavaju savremenog čoveka prisiljavajući ga da neprestano luta od mesta do mesta, od grada do grada, od kontinenta do kontinenta, od jedne do druge osobe, tražeći prizor ili trenutak izgubljenog raja u vlastitom životu. Notebom na vrhunski način prikazuje tu potragu za smislom i utehom.
Evropska kritika je ovaj Notebomov roman ocenila kao „predivnu knjigu, elokventnu, majstorski sazdanu, sa angažovanim likovima i događajima“ i kao delo koje „dotiče i duboke ideje i površnost modernog života“.
Notebom je pisac čija se dela porede s Kalvinom, Nabokovom, Kunderom…

Ovo bi bila slika sadržaja čitave kutije na jednom mestu:

18492170_1881234785430909_557699832_n

Opšti utisak koji je ovomesečni IBB ostavio na mene je i više nego pozitivan. Iako možda izgleda kao da sadržaj kutije nije toliko brojan, sve što se našlo u kutiji je kvalitetno, a kvalitet je i te kako bitniji od kvantiteta. Oba naslova su izvrsna, dok je propratni sadržaj i lep na oko i koristan.

Da li ste vi dobili svoj majski IBB? Kakvi su vaši utisci?

Da li kupujete knjiške kutije?

Do sledeće objave,

Jana vam šalje pozdrave! ♥

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s