Nova opsesija – norveška serija ‘Skam’

Verovatno ste već primetili, ako me pratite na Instagramu, da sam u opisu nekoliko slika pričala o seriji Skam, o Noori i Williamu, nekom Evak paru i o tome da je serija odlična. Na nagovor nekoliko prijatelja sam je pogledala, završila svaku sezonu za dan i postala potpuno opsednuta, a kako je počelo, sve je  više onih koji  isto tako počinju da gledaju Skam širom sveta, što me još više raduje. Možda ste i vi do sada čuli nešto o seriji, naleteli na neki gif ili sliku, možda ste je gledali, a možda i niste. U koju god kategoriju spadate, budući da se bliži četvrta sezona i ja jednostavno ne mogu da ne pričam o seriji i ovde, želim da vas upoznam sa Skamom.

large (4)

Skam (eng. Shame, a na srpskom bi to bilo Sramota) je norveška tinejdžerska drama koja prati život grupe prijatelja, učenika škole Hartving Nisseniz iz Osla. Do sada su snimljene tri sezone, a svaka sezona u središtu pažnje ima priču jednog lika, pa je tako u prvoj sezoni protagonistkinja Eva (Lisa Teige), u drugoj Noora (Josefine Frida Pettersen) a u trećoj Isak (Tarjei  Sandwik Moe).

Serija se do sada prikazivala tako što su delovi epizoda tokom nedelje postavljani na zvanični sajt u tačno ono vreme u koje se dešava scena, dok se svakog petka te pojedinačne scene sklapaju u jednu epizodu. Na zvaničnom sajtu se takođe objavljuju prepiske likova na društvenim mrežama, dok za vreme trajanja sezone apdejtuju naloge likova na Instagramu.  Iako je s početkom 3. sezone NRK ograničio prikazivanje serije na prostor Norveške, obožavatelji  su sami počeli da prevode epizode na nekoliko svetskih jezika i uspeli da prošire bazu fanova širom sveta.

Klare for fest🍹#thepenetrators16

A post shared by Vilde Hellerud (@ellevillevillde) on

Ono što sam najviše zavolela u seriji jeste to što su mladi ljudi, tinejdžeri, prikazani baš onakvi kakvi su, s problemima koje zaista imaju i baš zbog toga je moguće povezati se i poistovetiti s likovima. Sviđa mi se i to kako je serija direktno povezana sa društvenim mrežama koje su sastavni deo života svih nas i čine je bližom nama, gledaocima. Takođe, svaka sezona se bavi temama kao što su slut-shaming, otkrivanje sopstvene seksualnosti, poverenje, religija, poremećaj u ishrani, mentalno zdravlje, odbacivanje okoline, seksualno uznemiravanje – temama   koje su u suštini prisutne u životima mladih i o kojima se tek odskoro govori ozbiljnije. Skam je tako i stekao svetsku gledanost zahvaljujući trećoj sezoni u kojoj se priča vrti oko para homoseksualaca – ne možete ih zaobići ni na jednoj društvenoj mreži, ova lica su vam sigurno poznata!

Ove godine Evak je odneo i prvo mesto kao najbolji par iz serije na E! onlajn sajtu, na kome su obožavatelji mogli da glasaju za svoj omiljeni par.  Ako vas zanima, članak o tome možete da pročitate ovde.

Ako mene pitate, najbolja sezona je druga, u kojoj je protagonistkinja Noora, verovatno zato što mi je ona omiljeni lik iz serije.

Četvrta sezona bi trebalo da počne da se prikazuje ovog proleća (što se nadam da je uskoro, pošto je proleće širok pojam) i trejler za novu sezonu se željno iščekuje kako bi se saznao glavni lik nove sezone. Ja navijam za to da četvrta sezona bude Sanina.

Trejler za prvu sezonu:

Trejler za drugu sezonu:

Trejler za treću sezonu:

Da li pratite Skam ili želite da počnete? Ako gledate, koja vam je omiljena sezona do sada? Ko su vam omiljeni likovi?

Do sledeće objave,

Jana vam šalje pozdrave!♥

large (1).gif

 

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Milicaa says:

    Meni se serija i previse svidja i jedva cekam novu sezonu😁😍. Moj najomiljeniji lik je Kris😻😻😻

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s