Preporuka: trilogija Peti talas – Rik Jensi | Jana

Rick YanceyRik Jensi je autor petnaest knjiga i jednih memoara. Knjige su mu objavljivane na preko trideset jezika i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada širom sveta. Njegov roman za mlade Neobične avanture Alfreda Kropa imenovan je najboljom knjigom godine u časopisu Pablišer Vikli i bio je nominovan za Karnegijevu medalju. 2010. je primio Majkl L. Princ počast za Monstrumologista. Nastavak „Kletva Vendiga“ bio je nominovan za književnu nagradu  Los Anđeles tajmsa. Njegova najnovija trilogija Peti talas se pojavila 2013. godine, a prva knjiga je zaživela na velikom platnu s Kloi Grejs Morec, Nikom Robinsonom i Aleksom Rouom u glavnim ulogama.

Peti talas

Nakon prvog talasa, ostade samo tama. Nakon drugog, utekoše oni koji su imali sreće. Nakon trećeg, preživeše oni koji nisu imali sreće. Nakon četvrtog, važi samo jedno pravilo: ne veruj nikome. Na napuštenom putu u obzorje petog talasa, Kasi beži od Drugih. Od bića koja samo liče na ljudska, bića koja pustoše po selima i ubijaju sve koji im se nađu na putu. Bića koja su potamanila sve preživele do poslednjeg. Kasi na putu upoznaje Evana, i shvata da je pred njom težak izbor. Mora da bira između poverenja i očaja, između otpora i predaje, između života i smrti. Mora ustati ili odustati.

Beskrajno more

Kako slistiti sa Zemlje sedam milijardi ljudi? Lišiti ih ljudskosti.

Preživeti prva četiri talasa beše gotovo pa nemoguće. Kasi Salivan se obrela u novom svetu, svetu u kome elementarno poverenje koje nas je povezivalo više ne postoji. Dok Peti talas čini svoje, Kasi, Ben i Zvonar nemaju kud nego da se suoče s tim da je krajnji cilj Drugih ‒ istrebljenje ljudskog roda.

Kasi i njeni prijatelji još nisu spoznali koliko daleko su Drugi spremni da idu, ali ni Drugi nisu svesni do kojih se visina ljudski rod može uzdignuti kad se nađe usred bitke na život i smrt, između nade i očajanja, ljubavi i mržnje.

 Poslednja zvezda

U jednom trenutku smo tu, u drugom nas već nema. Makar je tako bilo pre nego što su oni došli. Tako je bilo oduvek. Nisu Drugi izmislili smrt; oni su je samo usavršili. Smislili su joj lice koje su stavili na naše, znajući da je to jedini način da nas razore. Neće se ovo okončati ni na kontinentu ni na okeanu, ni na planini ni na čistini, ni u džungli ni u pustinji. Okončaće se tamo gde je i počelo, gde se bojno polje nalazilo od samog početka ‒ u ljudskom srcu…

Rik Jensi vrsno pripoveda o pobedi, gubitku i akciji koji nezaustavljivo vode ka razrešenju sudbine planete.

Izdavač: Urban Reads

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s