Čitalačka blokada | Jana

Svaki bibliofil se barem jednom u svojoj čitalačkoj karijeri susreo s problemom zvanim „čitalačka blokada“. To je u stvari stanje/raspoloženje u kom knjiški moljac (Ne, nikako  mi se ne dopada ovaj naziv za ljubitelje književnosti, no o tome ću neki drugi put) pokušava da pročita nešto ili uopšte ne može ni da otvori knjigu iako se svim silama trudi. Užasno, zar ne?

britta-bored-reading

Po ličnom iskustvu znam da čitalačka blokada nastupa najčešće nakon završetka čitanja nekog izuzetnog serijala ili knjige zbog osećaja da više nikada neće biti knjige dobre koliko i ta, ili zbog osećaja krivice od mogućnosti brzog prelaska u neki drugi literarni svet. Takođe, uzročnik može biti i čitanje mnogo knjiga za kratko vreme, što se uglavnom često dešava, ma koliko se trudili da usporimo s čitanjem. (Ili ne? Mislim, kako nakon zapleta spustiti knjigu?!)

tumblr_npb7b5mxaA1tlr83go2_500.gif

Zato imam nekoliko saveta kako se može izbeći čitalačka blokada. Nadam se da će vam biti od pomoći.

  1. Nikada ne terajte sebe da čitate ako za to niste raspoloženi

Čitanje bi trebalo da bude nešto što vas ispunjava dobrim raspoloženjem i nešto što vas čini srećnim. Ukoliko čitate nešto što vas apsolutno ne interesuje (okej, ovde ne možemo računati lektire, one moraju biti pročitane zanimale nas ili ne) ili nešto što vam ne drži pažnju, ostavite to po strani i uzmite nešto drugo. U redu je ne završiti knjigu ukoliko vam se ne sviđa.

 

  1. Pročitajte ponovo neku od omiljenih knjiga

Za ovo mogu da kažem da zaista pomaže. Čitanjem knjige koja vas je navela da zavolite umetnost reči još više nakon što ste je prvi put pročitali sigurno će vas vratiti na pravi put.

  1. Pokušajte s čitanjem drugog žanra

Milion puta mi se desilo da jedno vreme toliko čitam samo knjige određenog žanra da mi postane mrsko da ga čitam jer dođe do prezasićenja. Zato nakon par pročitanih knjiga jednog istog žanra nije loše preći na neki drugi da bi se napravio balans. Takođe možete da probate s čitanjem knjiga nekog žanra koji nikada niste čitali. Ko zna, možda iza nepoznatih vrata otkrijete sasvim novi svet, savršen za vas?

  1. Presložite police s knjigama

Iskreno, mislim da ne postoji lepši osećaj od smišljanja novog izgleda polica i rasporeda knjiga na njima. Proces ponovnog slaganja knjiga je kao pregledanje starih albuma sa slikama – prisećate se divnih dana čitanja tih knjiga, premotavate priče u glavi, obuzimaju vas ista osećanja koja ste preživljavali i prilikom čitanja. Lek za dušu. Neke od knjiga koje još niste pročitali mogu da vas zainteresuju, ili ipak možete da se opredelite da neku knjigu ponovo pročitate, mogućnosti su beskonačne.

giphy (3).gif

  1. Zanimajte se nečim drugim

Ovo možda zvuči grubo, ali nekada čitanje nije opcija, jer previše nečega nije uvek dobro. Ona serija koju ste želeli da pogledate odavno? Pogledajte je. Kasnite s epizodama omiljene serije? Napravite maraton. U bioskopima je film koji žarko želite da pogledate? Pogledajte ga. Baš ste se uželeli Harija Potera? Napravite filmsko veče s prijateljima ili porodicom. Vozite bicikl ili rolere. Idite u pozorište s mamom i usrećite je. Pomozite mlađem bratu/sestri s domaćim zadacima. Razgovarajte s prijateljima ili porodicom. Čitanje nije jedina stvar koja može da vas usreći.

 

Kako vi izlazite iz čitalačke blokade? Ako imate još neki savet, slobodno ga ostavite u komentarima.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s