Na posebna te vodim mesta – Dženifer Niven (Jelisaveta)

Izdavač : Urban Reads

Godina izdanja : 2015.

Broj stranica : 336

Žanr : Young Adult

★★★★★

5/5

  Knjiga „Na posebna te vodim mesta“ govori o dvoje mladih ljudi, suočenih sa raznim problemima koji se javljaju u doba adolescencije – nesigurnošću, usamljenošću, potrebom za posebnošću.

Teodor Finč je sedamnaestogodišnjak opsednut smrću i samoubistvom. Veći deo vremena provodi razmišljajući o načinima kojima bi jednoga dana mogao sebi oduzeti život. Ipak, jednoga dana sve se promenilo.

Violeta Marki je sedamnaestogodišnja devojka, koja se doselila iz Kalifornije sa sestrom i roditeljima. Kada je došla, postala je popularna u školi, kako zbog svoje lepote i pameti, tako i zbog internet-časopisa koji je vodila sa svojom sestrom Eleonorom. Kada se posle žurke dogodi nešto strašno, njen život će se zauvek promeniti.

„Stoji na metar od mene s druge strane zvonika, takođe na gredi, s tamnoplavom kosom koja joj se vijori na povetarcu i rubom suknje koji joj se naduvao poput padobrana. Mada je januar, i to usred Indijane, bosonoga je, u grilonkama, čizme drži u ruci i zuri u svoja stopala ili u tlo, ne mogu da procenim. Kao da se sledila.
Svojim uobičajenim glasom, bez popovanja, kažem joj, krajnje smireno: ‘ Ja da ti kažem, najgore ti je da gledaš dole’.“

Našavši se zajedno s Violetom na školskom zvoniku, Finč odlučuje da ne počini samoubistvo i spasava i nju od tog čina. Kada Finč na času američke istorije kaže da želi da radi projekat sa Violetom Marki, njihova priča počinje.

“Ti predstavljaš sve boje u jednoj, u svoj njihovoj jarkosti.

Dakle, ova knjiga je nešto što osobe svih uzrasta treba da pročitaju – od tinejdžera, pa do njihovih roditelja. Knjiga govori o problemima koji se javljaju u tinejdžerskom dobu i koji mogu biti od izuzetne važnosti za razvoj ličnosti. Važnost roditeljskog odnosa sa decom je takođe jedna od istaknutijih stvari u ovoj knjizi. Sa jedne strane možemo videti Violetin odnos sa roditeljima, a sa druge Teodorov odnos sa mamom i sestrom Kejt, koja mu je sama više majka nego njihova prava majka.

Odrastanje u porodici kakva je njegova ostavilo je duboke tragove na Finču. Otud nastaju njegovi nekontrolisani napadi agresije i promene ličnosti.

Violetu, sa druge strane, progoni snažan osećaj krivice zbog smrti njene sestre. Ona pokušava da se na neki način iskupi za to, iako zna da se ništa ne može vratiti na staro.

“Smeš da se smeješ, znaš? Neće se zemlja raspasti. Nećeš završiti u paklu. Veruj mi. Da pakao postoji, ja bih u njega stigao pre tebe, pa bi bili previše zauzeti mnome da bi imali vremena da te prime.

Jezik kojim Dženifer Niven piše je vrlo jednostavan i lako razumljiv, a opet pun božanstvenih rečenica zbog kojih ćete zavoleti likove i obožavati ovu knjigu. Iako se sa likovima nije baš tako lako poistovetiti, jer su se i Teodoru i Violeti dešavale stvari za koje ne možemo reći da se dešavaju svakoj drugoj osobi, podstaknuti njihovim mukama mi uspevamo da ih razumemo i da porazmislimo kako bismo se mi osećali u njihovoj koži.

Treba razumeti da ono što se dešava Finču i Violeti može da se desi svakome od nas. Treba proživeti trenutak i živeti punim plućima. Treba kvalitetno iskoristiti svaki trenutak koji nam je dat, jer ne znamo kada će nam ti trenuci biti uskraćeni.

“S ljudima ti je problem što zaboravljaju da su najčešće sitnice ono što se najviše računa.”

“Ne pamtimo dane, pamtimo trenutke.”

Finč nije ni prvi ni poslednji koji ima problema. Potrebno je da se osvrnemo oko sebe i zagledamo ispod maski kojima su za ostatak sveta prikrivene tegobe ljudi sa kojima provodimo dane ne razmišljajući o problemima koje oni imaju, a koje ne mogu podeliti ni sa kim.

Dakle, ako niste znali šta sledeće da pročitate (a i ako jeste), ostavite to sve po strani i idite do najbliže knjižare i uzmite ovu knjigu u ruke, jer će vam promeniti pogled na svet i ljude oko vas. Razmišljaćete o njoj još dugo imajući osećaj kakav nikada dotada niste imali. Da mogu, opisala bih vam, ali to reči ne mogu opisati.

Samo idite do najbliže knjižare i uzmite ovu knjigu. Verujte mi, razumećete sve kada je pročitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s